It Merkelân 11, 9244 CW Beetsterzwaag | +31(0)6 4517UkIlw-5nWu0hVF9NHI

It Merkelân

Vakantiehuis tussen natuur en cultuur

Historie

Beetsterzwaag heeft haar rijke historie te danken aan de adellijke families die hier neerstreken in de 18e en 19e eeuw. Deze families kochten landgoederen, lieten prachtige landhuizen bouwen en onderhielden enorme overtuinen. Vandaag de dag is dit terug te zien in monumentale panden als het Lyclemahuis (tegenwoordig het gemeentehuis), huize Lyndenstein (nu gebruikt door Revalidatiecentrum Friesland) en herenhuis Lauswolt. Het geeft het dorp een statige en chique uitstraling. Niet voor niks staat Beetsterzwaag ook wel bekend als ‘het Wassenaar van het Noorden’!

Natuur

Beetsterzwaag ligt aan de Friese Wouden waar loofbossen, naaldbossen, heiden en moerassen elkaar afwisselen. In dit gebied leven ontzettend veel bijzondere vogels zoals spechten, ooievaars en gaaien. De omgeving verken je het best via de vele wandel-, fiets-, en mountainbikepaden die er te vinden zijn. Ben je toch meer van de watersport? In een kwartier ben je bij De Veenhoop, bekend van het skûtsjesilen. Ga hierheen voor een middagje zwemmen, bootje varen, kanoën of suppen!

Culinair

Veel mensen zullen Beetsterzwaag kennen van ‘De Heeren Van Harinxma’, het restaurant in het prachtige herenhuis van Lauswolt dat als enige van Friesland een Michelinster heeft. Maar ook een gezellige bistro, goede daghap of heerlijk aziatisch eten is op loopafstand van It Merkelân te vinden. En voor heerlijke streekproducten als een Frysk biertje, kaasje, eerlijk vlees kunt u terecht bij één van de delicatesse winkeltjes.

Sun, 24 July meer

Landgoed Lauswold

Op het prachtige landgoed Lauswolt vind je midden in een het bos een 18-holes golfbaan. Sla een balletje omringt door prachtige natuur en spot de ooievaars! Nog geen ervaren golfer? Proef dan van de sport tijdens een golfclinic! Voor een culinaire ervaring kun je ook terecht bij Lauswolt. In het herenhuis zijn zowel sterrenrestaurant De Heeren van Harinxma als haar zusje Bistro Nijenholt gevestigd.

Fun Fact: Wist u dat acteur Rutger Hauer tot aan zijn dood op een boerderij op het landgoed woonde?

Mountainbiken

Verken de landgoederen die de Friese adel en patriciërsfamilies ons hebben nagelaten per fiets! Vanuit Beetsterzwaag loopt een bekende MTB-route van 32 km die je langs maarliefst 18 landgoederen brengt. De route is technisch best uitdagend, maar de open velden vol vingerhoedskruid, groene bossen en zelfs alpaca’s maken het dubbel en dwars waard!

Wandelen

Door het prachtige natuurgebied De Friese Wouden lopen enorm veel wandelroutes. zowel korte als lange routes, door de natuur of langs de monumentale panden en kerkjes, lekker off-grid of over vlonders. Er is ook een rolstoelvriendelijk pad te vinden dat je in zo’n 40 minuten door het bos van Beetsterzwaag leidt. En het mooiste is dat al deze paden loopafstand van It Merkelân beginnen!

bezoek de tropische kas

De tropische kas hoort bij de overtuin van het Lyclamahûs en is historisch erfgoed. Jonkheer Lycklama à Nijeholt liet zijn tuinmannen hier groente, fruit en tropische planten kweken. De oudste kas is een druivenkas en komt uit 1869. Vandaag de dag staat de kas vooral bekend om weelderige tropische planten, waaronder orchideeën en zeldzame cactussen. Zeker een bezoekje waard!

Sun, 24 July meer