It Merkelân 11, 9244 CW Beetsterzwaag | +31(0)6 4517UkIlw-5nWu0hVF9NHI

It Merkelân

Vakantiehuis tussen natuur en cultuur

Over Beetsterzwaag

Historie

Beetsterzwaag heeft haar rijke historie te danken aan de adellijke families die hier neerstreken in de 18e en 19e eeuw. Deze families kochten landgoederen, lieten prachtige landhuizen bouwen en onderhielden enorme overtuinen. Vandaag de dag is dit terug te zien in monumentale panden als het Lyclemahuis (tegenwoordig het gemeentehuis), huize Lyndenstein (nu gebruikt door Revalidatiecentrum Friesland) en herenhuis Lauswolt. Het geeft het dorp een statige en chique uitstraling. Niet voor niks staat Beetsterzwaag ook wel bekend als ‘het Wassenaar van het Noorden’!

Natuur

Beetsterzwaag ligt aan de Friese Wouden waar loofbossen, naaldbossen, heiden en moerassen elkaar afwisselen. In dit gebied leven ontzettend veel bijzondere vogels zoals spechten, ooievaars en gaaien. De omgeving verken je het best via de vele wandel-, fiets-, en mountainbikepaden die er te vinden zijn. Ben je toch meer van de watersport? In een kwartier ben je bij De Veenhoop, bekend van het skûtsjesilen. Ga hierheen voor een middagje zwemmen, bootje varen, kanoën of suppen!

Culinair

Veel mensen zullen Beetsterzwaag kennen van ‘De Heeren Van Harinxma’, het restaurant in het prachtige herenhuis van Lauswolt dat als enige van Friesland een Michelinster heeft. Maar ook een gezellige bistro, goede daghap of heerlijk aziatisch eten is op loopafstand van It Merkelân te vinden. En voor heerlijke streekproducten als een Frysk biertje, kaasje, eerlijk vlees kunt u terecht bij één van de delicatesse winkeltjes.

Sun, 24 July